Uniunea Europeană ar putea separa parcursul european al Republicii Moldova de cel al Ucrainei. Cu toate acestea, Chișinăul ar trebui să depună eforturi pentru a rămâne cât mai mult timp posibil unit cu Kievul. De această părere este politologul Andrei Andrievschi, invitat în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8.
Potrivit acestuia, există „o probabilitate mare” ca UE să renunțe la o abordare egală față de cele două țări.
„Sunt două aspecte. Eu consider că trebuie să ne străduim până la capăt să fim în același pachet, pentru că Ucraina este unul dintre cei doi vecini ai noștri. Pentru noi este important să avem relații cât mai apropiate de ideal. A face pași care pot dăuna vecinului nostru ar fi pur și simplu lipsit de logică și imoral din partea noastră”, a declarat el.
În același timp, politologul a subliniat că, dacă UE va decide să ofere Moldovei posibilitatea de a adera mai devreme, această oportunitate nu trebuie ratată.
„Dacă Bruxellesul spune: ‘Prieteni, suntem gata să vă primim pe voi astăzi, iar pe Ucraina — mâine’, nu putem spune în această situație: ‘Ori împreună, ori deloc’. Din partea noastră trebuie să facem tot ce este posibil, dar trebuie să acceptăm realitatea așa cum este”, a punctat analistul.
Potrivit lui Andrievschi, Moldova are șanse mari să devină membră a Uniunii Europene. El afirmă că, potrivit unor surse de la Bruxelles, decizia privind aderarea țării noastre la blocul comunitar ar fi fost deja luată.
„Avem surse bune la Bruxelles, care anterior au spus că decizia privind acordarea statutului de candidat a fost deja luată. Aceeași persoană, acum aproximativ două luni, ne-a spus că și decizia de admitere a Moldovei în UE a fost luată. Cu alte cuvinte, este un fapt deja stabilit”, a afirmat Andrievschi, fără a dezvălui identitatea și funcția sursei sale.
Astăzi, la Bruxelles, s-a încheiat cea de-a noua reuniune a Consiliului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. În urma întâlnirii, comisarul european pentru extindere, Marta Kos, a declarat că Moldova înregistrează progrese rapide și ar putea deschide toate clusterele de negociere cu UE până la sfârșitul anului 2025.
La rândul său, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a reafirmat angajamentul ferm al UE de a sprijini reformele din Moldova și de a susține continuarea parcursului său european.
TV8.md amintește că atât Republica Moldova, cât și Ucraina au depus cererile de aderare la UE la scurt timp după ce trupele ruse au invadat Ucraina. În luna iunie a anului 2022, ambele țări au obținut statutul de candidat la Uniunea Europeană. În 2023, cele 27 de state membre ale UE au dat undă verde pentru începerea negocierilor de aderare.
La finalul lunii aprilie, comisara Marta Kos a declarat că Uniunea Europeană ia în calcul un posibil „decuplaj” între Republica Moldova și Ucraina în procesul de aderare la blocul comunitar, din cauza opoziției constante a Ungariei față de candidatura Kievului. Mai exact, Ungaria cere garanții suplimentare pentru drepturile minorității maghiare din regiune. Iar la scurt timp, a scris pe X că cele două țări urmează să deschidă „simultan și cât mai curând posibil” primul cluster de negocieri pentru aderarea la UE.
Obiectivul național al Republicii Moldova este de a adera la comunitatea internațională până în anul 2030. Într-un interviu exclusiv pentru TV8, vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, a subliniat că scopul este sută la sută realist dacă sunt accelerate procesele de reformă.
Pe 12 mai, președinta Maia Sandu a declarat la „Новая неделя” că există șanse ca Republica Moldova să finalizeze negocierile de aderare la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2027.