Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1182: Situație neschimbată, sancțiuni UE și avertizarea lui Zelenski. CNN: Pacea pare tot mai îndepărtată

/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Viață plină de griji pentru toți, dar bătrânețe în singurătate. Cum o poți ajuta pe mătușa Parascovia

missing
16 aprilie 2025, ora 22:00

Și-a pierdut frații în timpul foametei, au rămas doar patru surori și a purtat pe umerii ei de copil întreaga gospodărie, pentru că părinții erau bolnavi. Acum, la cei 84 de ani, trăiește singură în casa veche de chirpici, fără apă, canalizare sau gaz, iar pensia abia de-i ajunge pentru medicamente, lemne și alimente. Un aparat de radio vechi îi este cel mai bun prieten care îi ține de urât în liniștea apăsătoare a casei. Astăzi, o vom cunoaște pe Parascovia Racu, femeia care a pierdut tot, dar nu și credința. 

Pe o ulicioară din satul Geamăna, sub aripa bisericii, își poartă cu greu cei 84 de ani Parascovia Racu.

„Bună ziua, ce faceți, doamna Parascovia? Vă doresc să fiți sănătoasă, măcar până la 100, să dea Dumnezeu. E frumos aici la dumneavoastră, ce aer curat, ce soare, vine primăvara”, a menționat interpreta de muzică populară, Mihaela Tabură.

Ne întâlnește o casă veche cu prispă, cu flori la ferestre și miros de lemn ars.

„Este căsuța în care v-ați născut și a-și crescut cu părinții? - Da. Ei au construit casa asta? - Tata cu mama, din chirpici”.

A venit pe lume în 1940, au fost 9 copii în familie, însă doar patru au supraviețuit acelor vremuri tulburi.

„Era război, am mâncat și turtă cu lobodă. - Ați trecut foamete? - Am trecut. Făceam cu oleacă de făină amesteca buruienele acelea,  le pisa si le coceau pe plită și mânca bieții copii și mureau îi duceau la cimitir. Era greu, greu... Patru fete mama o avut, dar toate au murit, am rămas numai eu. Da acestea au scăpat și s-au căsătorit, dar eu am rămas așa. Singurică”.

A rămas singură cu casa părintească și cu amintirile din copilărie. De fapt, prea devreme a devenit adultă. 

„Am umblat la școală din clasa întâia până în a cincea, am dat examen și pe urmă am pus mâna pe sapă că eram deja mare și-mi era rușine că mă duceam cu cărțile învelite într-o broboadă și cu călimara în mână”. 

Părinții erau bolnavi și aveau nevoie de ajutor. Așa că, de mică, a dus în spate toată gospodăria.

„Tata era nătâng, numai într-un picior mergea, așa îl arunca și nu prea lucra și tot în capul meu a fost. În capul meu tot: mă duceam la deal, pe urmă acasă. Făceam ce trebuie. Mă trimitea la moară, peste tot. Eu am ridicat tot, tare osândită am fost . -Ați fost copilul care a ținut casa. -Da cu dânșii am fost până i-am petrecut și am rămas eu singură. N-am copil n-am nimic, cine să caute de mine dacă voi sta la pat?”

A muncit toată viață la pământ, la ferma de păsări și de porci. Astăzi, trăiește modest, pensia mică abia de îi ajunge pentru medicamente, lemne și alimente.

 „- Am lucrat la porci o foarte mult, am crezut că o să ieșim la 50 de ani, dar ne-au spus că nu avem copii și am ieșit la 55 la pensie, da. - Ce pensie aveți? - Acum 2800 de lei. - Nu vă ajunge? - Cheltuim, iată cumperi leacuri, pe pâine, pe săptămână se duce vreo 200 de lei. Că până la sare, până la sare cumpărăm tot. Trebuie, că nu-și mai ajunge niciodată, rămâi la nimic la urmă, pe urmă iar primești și iar cheltuiești. Lemnele, iaca mai le terminăm”.

Viața ei de azi e grea. Nu are apă în casă și nici putere să o care de la fântână. Spală totul cu mâinile.

„- Cine vă aduce apă? -Până acum aduceam eu, dar acum îmi aduce doamna, fântâna e aici și mai strâng de ploaie. - Păsări aveți? - Am trei păsări, le-am tăiat. Mai face un oușor. Da, că iată vine Paștele. -Și de Paște singură anii acești erai matale? - Singură la țintirim singură la morminte la tot singură”.

Casa în care își duce traiul mai poartă amprenta părinților, în special a mamei, de care a avut grijă aproape 15 ani.  

„- În patul ăsta dormeam amândouă, cum încăpem? - Aci dormeați împreună? - Da, când era frig. Aici era laiță, aici am avut sobă, era cuptor, avem saltele de fân, băga mama fân sau paie în ele, așternea un țol de-asupra și dormeam pe saltea”.

Mama țesea, iar fiica broda și croșeta, în special țoluri din cordele. Se lucra în mare parte la șezători:

„Era bine, flăcăii stăteau într-o parte, noi brodam, care torcea care, veneam acasă cu un ghem de lână sau un șervețel, câte am cusut eu Doamne! Tăiam cordele erau așa mai late le tăiam așa cât degetul, le coseam și le făceam gheme și începeam să facem roți. Am făcut și la alții roți”.

Acum doar „roțile” de cordele care împânzesc casa mai amintesc de acele timpuri și un radio vechi, care mai cântă...

„Iată taman cântece... L-am cumpărat de când eram e tânără, avea vreo 35 de nai când l-a cumpărata il păstrez ca să nu umble nimeni cu dânsul”.

Nici televizor nu are, de aceea radio e cel mai bun prieten care o ajută să uite de singurătate.

„Asta la mine ca și cum aș fi cu cineva în casă, mă mai iau cu dânsul, dacă nu ar fi, nu știu... Eu dacă m-am deprins cu radio, el ca și cu un sprijin al meu. Și-apoi cântă niște cântece de jale, da când aud moldovenești, pita mea, stau numai în casă să le ascult”.

„Pe drum merg, pe drum mă duc, la, la, la... Bătrânețile m-ajung, la, la, la...”

 O mai ține puternică muzica și credința în Dumnezeu.

„Candeluța o aprind în toată ziua, aghiazmă am, nafură am. Mai bat câte o metanie așa, of... Ajută, să mă ierte Dumnezeu, să mă păzescă...”

Iarna gătește în mica bucătărioară, pe plită. Aprinde focul în fiecare dimineață ca să le reușească pe toate.

„- La plitișoara asta, că lemnele sunt în căldare, faceți focul să faceți mâncare? - Seara iar faceți focul ca să faceți mâncare? - Acuș îi dau focul. Mai am niște supă și o încălzesc. - Se strică repede mâncarea la dumneavoastră? Se înăcrește dacă nu am frigider, nu trebuie să faci râs că acum e scump tot”.

Casa mare parcă e un mic muzeu, plină de amintiri: poze vechi cu părinții, surorile, dar și cu nepoatele care s-au risipit în lumea mare și pe care le așteaptă cu mare dor.

„- Aici e casa mare? - Da aici părinții mei... Asta-i tata și asta mama, vezi mama ce e de bătrână? Mama - Agafia, dar tata? - Afanas.  Aici sunt eu. - Cu cine? Cu nepoata. Am nepoate”.

Camera e plină de prosoape și alte lucruri brodate și croșetate de ea pe când mergea la șezători.

„- Cât timp v-a luat să brodați asta toată? Dumneavoastră ați croșetat, da cum, eu croșetam, da aici e lucru și acum am rămas că nu pot să văd”.

În dulapul vechi păstrează amintirea horelor de cândva.

„- Vai ce frumoasă asta. - Unde vă duceați cu rochia asta? - La joc. - Ce frumoasă!

Tot aici este și „frigiderul”, spune ea, pentru că ține aici produsele alimentare. Are noroc de lucrătorul social care de 18 ani o ajută cu tot ce are nevoie.

„ Să-ți aduc vreo două căldări de apă? - Da ca să am și pe mâine, până îi veni să am apă, dar nu pline că sunt grele. - Tanti Pașa unde să pun căldările acestea, acolo pe scândura ceea”.

„Eu când intru la dumneaei e ca la mama mea. E tare maladeață, de câte ori vin ea ceva face, în grădină, mătură în jurul casei, niciodată nu o găsesc pe dânsa să stea în casă, niciodată. Pensiile lor sunt tare mici, medicamente îi mai iau de dureri de oase, de aceea, de aceea,  nu stiu dacă mai grămădește ceva, dar cheltuiala e tare mare”, a menționat lucrătorul social din Geamăna, Valentina Domenti.

Deși a dus o viață aspră, nu se plânge. Tot ce își dorește e sănătate și să nu ajungă o povară pentru nimeni. Atât.

Mătușa Parascovia e o poveste vie, o mărturie a puterii, a răbdării, a bunătății care nu cere nimic în schimb.

Donează, fii lumina lor de Paște! Cum poți ajuta:
MOLDTELECOM: Trimite un SMS cu textul „Donez” la 8888 sau sună la 090000908
MOLDCELL: Trimite un SMS cu textul „Donez” la numărul 8888
* Costul unui SMS sau apel este de 50 de lei, inclusiv TVA

Din 14 aprilie, în cadrul știrilor TV8, vom difuza șase reportaje emoționante despre „Bătrânii noștri”. Șase suflete pierdute în tăcere…. Șase destine frânte de poveri… Așteaptă lumina Învierii… Așteaptă ale noastre mângâieri… 

În cadrul edițiilor trecute ale campaniei, mii de oameni au reacționat la grijile bătrânilor singuratici  și au pus umăr de la umăr pentru a le face viața mai ușoară. Și în acest an, avem posibilitatea să le fim aproape. 

Mulțumiri speciale sponsorilor campaniei „Bătrânii noștri” pentru sprijinul oferit:

/PROMO/ „Bătrânii noștri”: A crescut generații de copii, dar nimeni nu i-a spus „mama”. Cum o poți ajuta pe mătușa Varvara
/PROMO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani

Despre riscurile de securitate de la frontieră, cât de grav este fenomenul corupției în rândul polițiștilor de frontieră, dar și ce se întâmplă pe segmentele de frontieră necontrolate de autoritățile constituționale – aflați la Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Primăria Chișinău riscă să piardă peste 1 miliard de lei într-un proces de judecată la Viena. Primarul Ion Ceban este acuzat că acționează în interesul companiei cu pretenții. Ce interese se ascund în spatele arbitrajului de peste 1 miliard de lei, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Acum un an, peste 300 de tineri din R. Moldova, afiliați grupului Șor, au fost instruiți la Moscova cum să provoace haos și violențe. Oamenii legii au anunțat că tinerii au fost deconspirați, iar unii dintre ei reținuți. Au fost pornite și dosare penale pentru pregătirea la dezordine în masă în interesul unei asociații criminale. Colegii de la Cu Sens i-au identificat pe acești tineri și au descoperit că deși sunt cercetați penal ei continuă să participe la proteste și evenimente ale grupului Șor. Scenariul unor proteste violente rămâne actual? Analizăm la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cine sunt oamenii din umbră care creează partidele marca Ilan Șor? Cât costă coruperea demnitarilor și cum sunt puse pe roate formațiuni politice proeuropene și unioniste la comanda fugarului de la Moscova? Aflați mecanismele din laboratorul politic al celui mai controversat personaj al momentului într-o nouă anchetă Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.

/VIDEO/ Epamedia vs. Primăria Chișinău: CMC a format un nou grup de lucru pentru rezolvarea litigiului de un miliard de lei
/VIDEO/ Epamedia vs. Primăria Chișinău: CMC a format un nou grup de lucru pentru rezolvarea litigiului de un miliard de lei
/VIDEO/ Despre mitul poporului „transnistrean”, istorie negată și lipsă de acțiune, de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Despre mitul poporului „transnistrean”, istorie negată și lipsă de acțiune, de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ „Cerc vicios de stagnare”: Industria din Moldova e în cădere liberă, fiind aproape de nivelul din 2015
/VIDEO/ „Cerc vicios de stagnare”: Industria din Moldova e în cădere liberă, fiind aproape de nivelul din 2015
/VIDEO/ „Societatea noastră prea repede etichetează”: Mărturiile unei mame care crește un copil cu autism în Moldova
/VIDEO/ „Societatea noastră prea repede etichetează”: Mărturiile unei mame care crește un copil cu autism în Moldova
/VIDEO/ Kulminski, după convorbirea Trump-Putin: „Un armistițiu este maximum ce se poate obține”
/VIDEO/ Kulminski, după convorbirea Trump-Putin: „Un armistițiu este maximum ce se poate obține”

/VIDEO/ „Cerc vicios de stagnare”: Industria din Moldova e în cădere liberă, fiind aproape de nivelul din 2015

missing
20 mai 2025, ora 21:30

Industria moldovenească a intrat în al patrulea an de cădere liberă și a ajuns aproape de nivelul anului 2015. Este concluzia expertului economic Veaceslav Ioniță, după ce, astăzi, Biroul Național de Statistică a raportat, pentru primul trimestu, o scădere de 1,2 la sută a volumelor de producție fabricate în Moldova. Fenomenul are impact direct asupra creșterii economice, iar Comisia Europeană a și redus semnificativ prognozele privind evoluția economiei moldovenești.

Calculele oficiale arată că veriga slabă a economiei este industria prelucrătoare, care a raportat, pentru primul trimestru al anului, o reducere a volumelor de producție de peste patru la sută. Experții, însă, văd mai mult decât cifre în raportul celor de la statistică.

„Cel mai mult ce-mi trezește îngrijorare este cea mai mare ramură a Republicii Moldova de export - automotive, care în acest an la exporturi avem scădere și se vede deja și la producție avem 11,8% scădere. De fapt ele sunt legate. Dacă vezi scădere la export înseamnă că-ți dai seama că a scăzut producție. Scurt pe doi: Republica Moldova este într-un cerc vicios de stagnare în tot ce înseamnă producție industrială”, a menționat expert economic IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Expertul atrage atenția că scăderea volumelor de producție va avea efectul unei avalanșe.

„În rezultat avem închiderea locurilor de muncă, migrația populației peste hotare și substituirea producției locale, inclusiv a celor tradiționale care erau ale noastre, cu produse de import”, a subliniat expert economic IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. 

Ieri, Comisia Europeană și-a revăzut estimările privind creșterea economică a Republicii Moldova. Dacă în noiembrie anticipa majorarea PIB-ului cu 3,8 la sută, acum se crede că economia va crește cu mai puțin de un procent. Recolta slabă din 2024, dar și prețurile mari la energie, ar fi fenomenele care pun presiune pe economia moldovenească, se spune într-un comunicat al Comisiei Europene. Precizăm că, în 2024 Produsul Intern Brut al țării noastre a crescut cu doar 0,1 la sută, iar pentru acest an Guvernul antricipează o creștere economică de cel puțin 2%.

Un individ deosebit de periculos a fost reținut după ce acum o lună, în timpul unui jaf, a împușcat mortal o femeie în locuința acesteia din sectorul Ciocana al capitalei. Reținerea acestuia s-a lăsat cu un schimb de focuri ca în filmele de acțiune. /Uniunea Europeană a adoptat astăzi cel de al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei care vizează aproape 200 de nave din flota Rusiei, folosite la exporturile de petrol rus. /Discuția telefonică de ieri dintre Donald Trump și Vladimir Putin arată că nu există premise de pace în Ucraina, scriu jurnaliștii de la CNN. Cei doi lideri s-au arătat mulțumiți de convorbire, în timp ce Zelenki a îndemnat SUA să nu decidă soarta Ucrainei, fără Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din România, devansându-l pe George Simion cu 7 puncte procentuale. Noul președinte ales le-a mulțumit moldovenilor pentru prezența la vot, în prima sa postare pe rețelele sociale. /CNA a pornit anchetă o anchetă în cadrul căreia va verifica legalitatea construcției mansardei din Durlești care a ars în totalitate, vineri. Între timp, autoritățile au anunțat ajutoare financiare pentru locatarii care au avut de suferit. /George Simion ramâne persona non grata în Republica Moldova. Ședința, în cadrul căreia urma să fie examinată cererea de eliminare a interdicției a fost amânată astăzi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prima zi de votare în diaspora, candidatul George Simion a acuzat Guvernul de la Chișinău de fraudarea alegerilor prezidențiale din România. /Șapte persoane, printre care primarul și viceprimarul satului Congaz au fost trimiși pe banca acuzaților. Aceștia sunt acuzați că au dat în exploarea cu abateri parcul de distracție GagauziyaLand, finanțat de Ilan Șor. /O mie de prizonieri de război ucraineni și tot atâția ruși vor reveni acasă. Schimbul acestora a fost convenit, astăzi, în cadrul negocierilor purtate la Istanbul de către delegațiile de la Kiev și Moscova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Negocierile de pace între Ucraina și Rusia încep cu stângul, în această seară la Istanbul. Zelenski este insultat de diplomația rusă după ce a declarat că Putin a trimis o delegație fără putere de decizie la tratative. /A fost scandal la ședința de astăzi a CMC. Consilierii caută responsabili care și-ar asuma eșecul în tentativa de a ajunge la o înțelegere amiabilă cu Epamedia, companie ce pretinde peste un miliard de lei de la primăria Chișinău. /Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, va primi de la stat peste un milion de lei. CSM a dat curs solicitării magistratei, care a cerut indemnizații pentru o demisie ilegală de la Curtea de Apel.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Iurie Radulov, alias „Babior”, eliberat din detenție în urma unor modificări legislative, a fost identificat peste hotare. Ministra justiției nu spune unde este acesta, dar precizează că a fost trimisă deja o cerere de extrădare. /Salariile profesorilor cu grad științific vor crește cu aproximativ 20 la sută, urmare a majorării sporurilor. Performanța va fi răsplătită din septembrie, lună în care vom avea și alegeri parlamentare. /Președintele ucrainean Volodimir Zelenski zboară, astăzi, la Istanbul, unde mâine îl va aștepta pe omologul său rus la masa negocierilor de pace.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Caz șocant într-o localitate din raionul Sîngerei. Un minor și-ar fi violat amicul, după ce ar fi consumat împreună băuturi alcoolice. /Incendiu la un local fast food din capitală. Zeci de persoane au fost evacuate, după ce fumul a pătruns într-un bloc de locuit. /Cu două zile înainte de startul negocierilor de pace între Ucraina și Rusia, Moscova nu spune cine va reprezenta Kremlinul în tratativele de la Istanbul. Kievul nu acceptă alte persoane decât liderul de la Kremlin.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Volodimir Zelenski anunță că acceptă negocieri directe cu Rusia: „Îl voi aştepta joi pe Putin în Turcia. Personal”, a declarat liderul de la Kiev, într-o înregistrare video postată pe canalul său de Telegram. /Evghenia Guțul va mai sta în arest la domiciliu încă 30 zile. La Judecătoria Chișinău, cu sediul la Ciocana s-au adunat din nou simpatizanții lui Șor, iar avocatul bașcanei a declarat ca va contesta decizia la Apel. /Peste 50 de oameni vor fi amendați pentru purtarea în piept a panglicii bicolore, interzisă prin lege. Deși poliția nu spune și câți politicieni sunt printre cei identificați, cert este faptul că socialiștii Igor Dodon și Vlad Batrîncea, dar și comuniștii Vladimir Voronin și Diana Caraman avea prinsă în piept panglica Sfântul Gheorghe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moldova și UE au semnat Acordul pentru Planul de creștere în valoare de 1,9 miliarde de euro. Este ultimul pas din șirul de formalități care trebuiau îndeplinite pentru a beneficia de banii europeni. /Mii de oameni au depus, astăzi, flori la complexul memorial „Eternitate”, în contextul Zilei Victoriei asupra fascismului. În timp ce pentru guvernare 9 mai este zi de comemorare, opoziția prorusă a readus parada sovietică pe străzile Chișinăului. /Iar în inima capitalei este sărbătorită Ziua Europei. Misiunile diplomatice ale statelor membre UE au deschis orășelul european, unde își prezintă tradițiile și bucătăriile naționale. Cu o relatare în direct din Piața Marii Adunări Naționale, venim în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doar SIS știe dacă George Simion reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova. Președintele parlamentului afirmă că dosarul candidatului la prezidențialele din România este secret. /MAI avertizează că panglica sf. Gheorghe este interzisă la manifestațiile de mâine cu ocazia zilei de 9 mai și că purtarea acesteia va fi sancționată contravențional. Deputații din BCS spun însă că nu le pasă de amenzi. /O defecțiune la un fir electric a dat peste cap traficul transportului în comun pe câteva străzi din sectorul Rîșcani al capitalei. Zeci de troleibuze au staționat preț de 40 de minute pe strada Calea Orheiului și Bogdan Voievod.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliului Suprem de Securitate, condus de Maia Sandu. Unii experți avertizează că astfel s-ar încălca principiul separării puterilor în stat, ipoteză susținută și de opoziție. /Din 2027, România va acoperi 25 la sută din consumul de gaze naturale a Republici Moldova. Un contract pe un termen de 3 ani, a fost semnat între Energocom și un furnizor român. /Premierul Dorin Recean ezită să comenteze situația în care George Simion ar putea câștiga alegerile prezidențiale din România, în condițiile în care acesta este declarat persoană indezirabilă în țara noastră și sugerează că speră la victoria lui Nicușor Dan.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noul premier al României este Marian-Cătălin Predoiu, care a ocupat până aseară fotoliul de ministru de interne și vicepremier. Decizia vine după ce ieri, Marcel Ciolacu a demisionat, numind actuala coaliție de guvernare nelegitimă. /6 persoane au ajuns la spital, azi dimineață, după ce un microbuz s-a ciocnit frontal cu un Nissan, într-o curbă, la Bardar. Printre victime se numără și un copil. /Un magistrat de la Judecătoria Chișinău, cercetat penal pentru fals în declarații, a fost suspendat din funcție de către CSM. Acesta nu ar fi indicat în declarația sa de avere, venituri de zeci de mii de euro si un Mercedes.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
George Simion și Nicușor Dan sunt candidații la prezidențialele din România care au rămas în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni. Excluderea din competiția electorală a candidatului guvernării ar putea genera căderea Guvernului Ciolacu, scrie presa de la București. /Patru deputați afiliați condamntului Ilan Șor au zburat la Istanbul. Destinația mai este folosită de moldoveni ca și escală pentru a ajunge Moscova. /Mezelurile se vor scumpi în câteva săptămâni. Procesatorii spun că de curând plătesc taxe de import de 25 la sută, costuri ce se vor reflecta și în prețurile. Problemea se țin lanț după ce pesta a nimicit 20 la sută din porcii crescuți în fermele moldovenești.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Incendiu în parcul central din capitală. Un local a fost cuprins de flăcări, în această după amiază. La fața locului au fost trimise 9 echipaje de pompieri care au localizat focul, într-o oră. /Start vot pentru diasporă la alegerile prezidențiale din România. Mii de cetățeni români din Republica Moldova și-au exercitat deja dreptul la vot la secțiile deschise pe teritoriul țării noastre. /Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție afirmă că a tăcut despre presiunile la care ar fi fost supusă din partea guvernării pe durata mandatului său pentru nu provoca un scandal și pentru a-și putea exercita în continuare atribuțiile. Veronica Dragalin a făcut declarațiile în cadrul emisiunii Cutia Neagra de la TV8.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
După luni de tensiuni și negocieri, Ucraina și SUA au semnat acordul privind mineralele rare din țara vecină. /De 1 mai, socialiștii au organizat o paradă electorală, în centrul capitalei. Aceștia și-au scos în stradă simpatizanții care au scandat lozinci antiguvernamentale. /Votul în diasporă la alegerile prezidențiale din România începe mâine. Cei cu cetățenie română din Republica Moldova își vor putea exprima opțiunea la cele 64 de secții de votare deschise pe teritoriul țării noastre.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Într-o primă reacție publică după ce a fost acuzat că și-a agresat fizic soția, deputatul Vasile Bolea a declarat că nevasta sa ar fi avut o criză de nervi și că el nu a agresat-o ci încerca doar să o imobilizeze tinând-o de mâini și de picioare. /Deținutul din Taraclia care a evadat duminică seara din penitenciar s-a bucurat de libertate doar o zi. Oamenii legii l-au găsit pe individ în timp ce se ascundea într-o locuință din Cadîr-Lunga. Ce riscă bărbatul pentru isprava sa. /În timp ce propune un armistițiu cu ocazia zilei de 9 mai, Rusia atacă cu drone kamikaze regiunile ucrainene. Un copil a murit, iar peste 50 de oameni au fost răniți în urma mai multor explozii produse la Harkiv și la Dnipro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană a prelungit sancțiunile impuse pe numele a 16 persoane, printre care Șor, Cavcaliuc, Tauber și Plahotniuc în baza acuzațiilor de subminare a suveranității și independenței țării noastre. /Alertă la Taraclia. Un deținut încarcerat în penitenciarul din localitate a evadat aseară. /Toată Spania și o parte din Portugalia și Franța au rămas ieri fără electricitate din cauza unei pene masive de curent la rețeaua electrică spaniolă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
La o săptămână după Înviere, creștinii ortidocși din Republica Moldova i-au pomenit pe cei răposați. Oamenii vizitează mormintele celor apropiați, împart pomeni de sufletul celor adormiţi, iar preoții oficiază slujbe speciale. /Inteligența Artificială poate îmbunătăți nu doar calitatea muncii, dar și siguranț. Astăzi este marcată Ziua Mondială pentru Securitate și Sănătate în Muncă. În acest an, discutăm despre cum inteligența artificială și digitalizarea pot salva vieți, dar și despre riscurile pe care le aduce. /Cel puțin 11 oameni au fost uciși, după ce o mașină a intrat în mulțime, la un festival care celebra cultura filipineză, în orașul canadian Vancouver. Șoferul mașinii a fost reținut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Generală anunță că a transmis în judecată dosarul, în care Alexei Cotorobai, fratele ucigașului gravidei de la Orhei, este acuzat că a omorât un bebeluș, acum 14 ani, la Telenești. /Avertisment de călătorie pentru ruși în Moldova. Kremlinul acuză Chișinăul de „politică discriminatorie” față de călătorii ruși care intră în țară. Care este replica Ministerului de Externe de la Chișinău. /După Kiev, rușii au atacat cu drone și rachete un oraș din Dnipropetrovsk. 3 oameni, între care și un copil au fost uciși, iar 10 civili s-au ales cu răni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Aflată într-o vizită oficială, de două zile, la Chișinău, vicepreședinta Comisiei Europene Kaja Kallas s-a întâlnit astăzi cu Maia Sandu. Șefa statului și înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, au susținut o conferință de presă comună. /Doi bărbați din Chișinău sunt cercetați penal pentru falsificarea buletinelor de identitate, a pașapoartelor și a permiselor de conducere. Indivizii câștigau între 250 și o mie de euro pentru serviciile lor. /Cel puțin nouă morți și 63 de răniți, a lăsat în urma un atac masiv lansat de ruși asupra Kievului, noaptea trecută. Printre victime sunt și copii, au anunțat autoritățile ucrainene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Familiile cu copii mici și cele care au în grijă persoane cu dizabilități vor primi de la guvern un ajutor financiar cu ocazia Paștelui. /Un fost director al Centrului de adăpost pentru animale din municipiul Bălți a fost reținut de CNA. /Un atac cu drone rusești asupra regiunii ucrainene Dnipropetrovsk a ucis, azi dimineaţă, nouă persoane şi a rănit 30.

/VIDEO/ Rezultate alegeri prezidențiale România 2025, turul II: Nicușor Dan câștigă scrutinul în fața lui George Simion
/VIDEO/ Rezultate alegeri prezidențiale România 2025, turul II: Nicușor Dan câștigă scrutinul în fața lui George Simion
/VIDEO/ Despre mitul poporului „transnistrean”, istorie negată și lipsă de acțiune, de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Despre mitul poporului „transnistrean”, istorie negată și lipsă de acțiune, de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Austria a câștigat Eurovision 2025 cu „Wasted love” a lui JJ: Clasamentul final al țărilor
/VIDEO/ Austria a câștigat Eurovision 2025 cu „Wasted love” a lui JJ: Clasamentul final al țărilor
/VIDEO/ „Societatea noastră prea repede etichetează”: Mărturiile unei mame care crește un copil cu autism în Moldova
/VIDEO/ „Societatea noastră prea repede etichetează”: Mărturiile unei mame care crește un copil cu autism în Moldova
Alegeri prezidențiale România, turul II: 64 de secții de votare deschise în Moldova timp de 3 zile
Alegeri prezidențiale România, turul II: 64 de secții de votare deschise în Moldova timp de 3 zile

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

OSZAR »